Bästa kontorsinredningen

VILKEN ÄR DEN BÄSTA KONTORSINREDNINGEN

Din arbetsmiljö är viktig för produktiviteten, avskildhet och komfort. När beslut fattas om den bästa inredningen för arbetsmiljö bör man överväga vilken typ av arbete som skall utföras, mängden personal och det tillgängliga utrymmet. Nyckeln till att planera arbetsytor är att skapa en balans mellan privata och offentliga utrymmen.

Typ av arbete
Den typ av arbete som utförs kommer att diktera kontorets layout. Till exempel kundservice och telemarketingarbetare kräver ständig telefontillgänglighet eller tillgång till dator samt tillräckligt tyst utrymme att höra samtalet och svara på frågor.

Kreativa team å andra sidan behöver öppna ytor så att personalen kan träffas och diskutera idéer eller testa koncept. Låga kubiska väggar låter arbetare kommunicera utan att lämna sina arbetsplatser. Webbdesigners, projektledare, mjukvaruutvecklare är andra yrkesgrupper som ofta behöver samarbeta.

Viss typ av arbete kräver en lugnare kontorslayout. Programmerare, kodare och nätverksadministratörer kan behöva oavbruten tid att bli mer produktiva. Höga skåp väggar eller slutna kontor är bäst för dessa arbetstagare.

I ett öppet utrymme inrättas, kan områden avsättas för små ”telefonkiosker” där arbetstagarna kan använda mobiltelefoner utan att störa andra. Mötesrum med dörrar kan ställas in för att rymma kunder eller privata möten.

Utrymme
Ett utrymme som är för stort kan vara lika ineffektivt som ett utrymme som är för liten. Arbetstagare som måste gå långa sträckor för att kommunicera eller utföra uppgifter som kopiering, arkivering eller svara telefoner kommer att vara mindre produktiva. Med nödvändiga funktioner inom räckhåll främjar man en effektiv arbetsyta.

Öppna ytor ger ökad kreativitet. Utrymmet kan delas in i skåp, gemensamma arbetsytor, konferensrum, pausrum och receptioner. Öppna ytor är mer ekonomiska eftersom skåpen kan tillsättas efter behov för att passa utrymmet.

Storlek av arbetsplatser
Chefer, arbetsledare eller teamledare kräver oftast ett större utrymme på grund av behovet till konferens med personal. Telefonarbetare kräver främst skrivbordsutrymme med tillgång till datorer. Ett centralt område kan ställas in för kopiering och fax.

Ett annat område att tänka på är plats för raster. Detta kan vara ett enkelt område att rymma kaffebryggare, varuautomater eller ett kylskåp. Att ha ett fikarum sparar tid som kan vara bortkastad om man måste gå ut för att fika och främjar kamratskap bland personalen.