Semestern är en tid för återhämtning

Sommaren och semestern är för många en tid för återhämtning och avkoppling – några veckors paus från elva annars stressiga månader. Under sommarmånaderna väljer de flesta av oss att läsa mer än vanligt. Att ta med sig en bok till stranden, landstället, hammocken eller bilresan är både avkopplande och fördriver tiden på ett bra sätt. Idag kan du dessutom välja ljudböcker om du känner att det är ett bättre sätt att ta del av en bok. Idag finns det ett enormt utbud av böcker för alla tänkbara smaker och preferenser. Vill du läsa en skönlitterär bok eller letar du efter en faktabok om ditt intresse? Eller kanske en samling kortare noveller? Även om det hela tiden kommer nya böcker så finns många klassiker som håller än idag och som ger en härlig upplevelse. Valet är ditt, men här får du några tips på vägen.

Vanlig bok eller ljudbok?

Idag är det enklare än någonsin för människor att ta del av böcker tack vare ljudböcker. De traditionella böckerna finns ofta både i inbundet format och i pocketformat där det kanske känns bättre med en pocket på stranden. Men många böcker, både nya och äldre, finns idag dessutom som ljudböcker. En ljudbok kan vara smidig att ta med om du ska åka längre sträckor i bil eller om du bara föredrar att ta till dig berättelser genom att lyssna på dem istället för att läsa dem. Ljudboken laddar du enkelt ner till din dator eller telefon, den tar ingen plats och kräver inte att du sitter still för att kunna njuta av den. Hos Adlibris finns det ett stort utbud av såväl vanliga böcker som ljudböcker i en mängd olika genre. Här sammanställer vi fem tips från lite olika genre, både nya som klassiker. Samtliga kan fyndas på Adlibris fyndhörna som pocket eller inbunden beroende på vad du föredrar. För fler tips kan du kolla in UNT:s topplista.

Gitte Birkeland – I charterns skugga

I charterns skugga av författaren Gitte Birkeland gavs ut 2016 av Björnlunds förlag. Denna roman är skriven i dagboksformat, och är dessutom baserad på verkliga dagboksanteckningar. Till en början kan boken upplevas vara en deckare, men så är inte direkt fallet. Boken är rå och enkelt uppbyggd, och därför lätt att ta till sig av många. Handlingen kretsar kring en kvinna som befinner sig i ett dåligt arbetsklimat. Konflikter med chefen och ett svajande privatliv gör livet ganska tufft för bokens huvudperson. Författaren, Gitte Birkeland, berättar att boken handlar om det klassiska svåra livspusslet med allt vad det innebär, men den är skriven för att inge en känsla av hopp om att allt löser sig till slut.

Fjodor Dostojevskij – Idioten

Vissa föredrar enkel och lättsmält litteratur under semestern, medan andra ser semestern som en perfekt period att ta sig an mer komplicerade böcker som man kanske inte har tid och ro att läsa under sena kvällar efter jobbet. Idioten av Fjodor Dostojevskij kan sägas tillhöra den andra kategorin. Boken skrevs mellan 1868 och 1869, och versionen hos Adlibris släpptes år 2016. I den här boken, som räknas som en av litteraturens främsta klassiker, får du följa med Furst Mysjkin som precis har behandlats för sin epilepsi. Han tillhör en högt uppsatt släkt, och förs därför in i societeten i Sankt Petersburg. På grund av Mysjkins sjukdom och hans naiva drag får han öknamnet Idioten. Idioten är ett starkt människoporträtt i världsklass, men inte helt enkel att ta sig igenom. Läs denna när du har gott om tid!

Sofie Sarenbrant – Tiggaren

Deckare är en omåttligt populär genre, inte bara i Sverige. Det är litteratur som de flesta av oss väljer för att läsa under sommarmånaderna, de är spännande och lättsmälta. Ett stort antal av de svenska kriminalberättelser utspelar sig dessutom i skärgården eller ute på landet under den svenska sommaren. Många deckarförfattare väljer också att skriva om högaktuella ämnen, och det gör även Sofie Sarenbrant i boken Tiggaren. Tiggaren gavs ut år 2016 på Bookmark förlag, och är en fristående fortsättning på Avdelning 73 av samma författare. Bokens handling kretsar inte helt otippat kring tiggare, som en efter en dödas i Stockholm. Huvudkaraktären Emma Sköld inser snart att det inte är en kallblodig seriemördare som är förklaringen till morden, utan en mer avancerad plan på en mycket högre nivå i samhället.

Thomas Harris – När lammen tystnad

Föredrar du nervpirrande berättelser och klassiker? Då är När lammen tystnar av Thomas Harris den ultimata boken för dig. Boken, vars originaltitel är The Silence of the Lambs, släpptes 1988, men blev kanske mest känd efter att den filmatiserades ett par år senare. Boken är den andra delen i en serie om den intelligenta men skräckinjagande Hannibal Lecter. Berättelsen kretsar kring FBI-aspiranten Clarice Sterling som ska intervjua Hannibal Lecter, som vid den här tiden sitter hermetiskt inspärrad. Lecter, som tidigare har arbetat som psykiatriker, finner ett stort nöje att leka med människans psyke, så även med Sterlings. I den här andra delen av serien ska han hjälpa Sterling i sökandet efter en seriemördare som går under namnet Buffalo Bill. Förbered dig på en ryslig och hisnande resa i människor psyke!

Bob Dylan – Chronicles

Är du en musikfantast som har ett gott öra för klassiker som Bob Dylan? Idag väljer allt fler musiker och artister att skriva självbiografier eller andra sorters böcker, och Bob Dylan är en av dem. Den här versionen av Chronicles gavs ut år 2005 på förlaget Simon & Schuster. Chronicles är den första delen av Dylans egna memoarer. I boken får du följa med på Bob Dylans resa genom livet och på flera olika plan. Här får du till exempel svaret på varför han valde att kalla sig för Bob Dylan. Är du ett stort fan av Bob Dylan är Chronicles ett måste för dig i sommar. Att den är väl värd att läsa kan ju Nobelpriset i litteratur 2016 vittna om. Versionen i Adlibris fyndhörna är på engelska, men är du någorlunda bevandrad i språket så kommer du upptäcka att den inte är svår att uppskatta.

Hitta din favoritbok till sommarläsningen

Skräck, kriminalberättelser, faktaböcker, kärleksberättelser eller personporträtt? Det finns en rad olika genrer att välja mellan inför sommarens läsning, och nu är det minst sagt dags att inhandla böckerna införa sommarens semester. Varför inte blanda ett par genrer? Att variera sig mellan olika stilar, handlingar och kanske till och med språk kan göra läsningen ännu mer dynamisk och intressant. Några böcker som vi rekommenderar, och som Adlibris dessutom har nedsatt pris på just nu, är I charterns skugga (Gitte Birkeland), Idioten (Fjodor Dostojevskij), Tiggaren (Sara Sarenbrant), När lammen tystnar (Thomas Harris) och Chronicles (Bob Dylan). Fem helt olika böcker i olika stilar, men alla lika värda en läsning! För fler alternativ och inspiration kan du besöka Adlibris fyndhörna eller Adlibris aktuella rabattkodserbjudanden hos Rabatterat. Om du mot förmodan tycker böcker är för tjocka att läsa kan tidningar fungera lika bra för att koppla av. Jag beställde själv hem tio nya tidningar från Tidningskungen igår för under 200 kr (om du går via Rabatterat får du 90 % rabatt hos Tidningskungen).

Ha en underbar och avkopplande sommar!